Wasabi: co to jest i jak się używa wasabi?

Wasabi: co to jest i jak się używa wasabi?

Wasabi to charakterystyczna przyprawa kuchni japońskiej, która wyróżnia się intensywną ostrością i niepowtarzalnym smakiem. Do tego stopnia, że można go używać do różnych celów kulinarnych, od przygotowywania sałatek, przez uzupełnianie sushi, robienie sosów i przyprawianie mięs. Jeśli jesteś miłośnikiem japońskiego jedzenia, zapewne niejednokrotnie próbowałeś tego słynnego zielonego korzenia, ale czy tak naprawdę wiesz czym jest wasabi i jak się je robi? Jeśli Twoja odpowiedź na to pytanie brzmi “nie”, nie martw się.

Wasabi – co to jest

Wasabi to roślina należąca do tej samej rodziny co rzodkiewka i rzepa. Jej główną cechą jest charakterystyczny ostry smak (wynikający z obecności związku zwanego “glukozydem cukru korzennego”). To sprawiło, że wasabi jest używane jako jedna z charakterystycznych przypraw kuchni japońskiej i sushi.

W tym miejscu warto również zauważyć, że wasabi różni się od chili i innych przypraw tym, że wywołuje swędzenie nosa, a nawet powoduje łzawienie oczu i katar. Roślina zaczyna rosnąć latem, kiedy pojawiają się również grona małych, białych kwiatów z kapsułkami zawierającymi kilka dużych nasion, podobnych kształtem do strąków soi. Uprawa wasabi nie jest tak prosta jak się wydaje. W rzeczywistości wymagane są szczególne warunki temperaturowe i glebowe. Dlatego też produkcja tej rośliny jest bardzo rzadka na całym świecie, a Japonia jest głównym krajem, który ją uprawia. Ze względu na tę specyfikę uprawy, cena wasabi jest nieco wyższa i waha się między 100 a 180 złotych za 100 gramów.

Zobacz także: Restauracja sushi na warszawskich Bielanach – sprawdź https://goldsushi.pl/sushi-bielany/ i dowiedz się więcej.

Jak używa się wasabi?

Niektóre sklepy sprzedają wasabi jako zmielony chrzan lub zieloną musztardę. Często można też spotkać odwodniony proszek wasabi, do którego dodaje się wodę, aby go ponownie uwodnić i stworzyć zieloną pastę, która jest formą najczęściej używaną jako dekoracja w sushi. Tak więc, jeśli chcesz nauczyć się jak prawidłowo jeść sushi, wasabi powinno znaleźć się na Twojej liście składników. Podczas przygotowywania sushi, zwłaszcza z surowych ryb, takich jak łosoś, wasabi jest często dodawane do farszu wraz z rybą. Dzieje się tak, ponieważ związki chemiczne i substancje zawarte w tej roślinie pomagają w procesie trawienia. W Japonii wasabi spożywane jest również w postaci kiełków, dodawanych bezpośrednio do sałatek. Proszek wasabi jest również używany w wielu przepisach do aromatyzowania mięs i ryb, jak również gulaszu i zup. Często miesza się go również z majonezem i używa jako sosu.

Jak zrobić wasabi?

Aby cieszyć się wasabi, czy to z pysznym sushi, czy z innymi potrawami, najlepszym sposobem na jego przyrządzenie jest proszek wasabi. Proszek wasabi można kupić w prawie każdym supermarkecie lub sklepie z japońską żywnością. Używając proszku wasabi, wystarczy dodać odrobinę wody. Następnie dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, spójnej pasty.  Z drugiej strony, jeśli chcesz cieszyć się smakiem prawdziwego wasabi w pełni, to najlepiej jest kupić trochę świeżego wasabi i zetrzeć go drobno. W ten sposób można otrzymać zieloną pastę o intensywnym smaku, która zachowa również wszystkie właściwości i korzyści płynące z rośliny.