Gronowiec szary

Gronowiec szary

Gronowiec szary, powodowany przez grzyb Botrytis cinerea, jest bardzo powszechną chorobą wywołującą delikatny rozkład tkanek roślinnych, któremu towarzyszy wzrost rozmytej szaro-brązowej pleśni. Dotyka ona wielu roślin, szczególnie tych rosnących pod szkłem, gdzie warunki są wilgotne. Jest również powszechną chorobą owoców miękkich, takich jak agrest, truskawki i winogrona.

Czym jest gronowiec szary?

Gronowiec szary to choroba wywołana przez grzyb Botrytis cinerea. Zwykle przedostaje się ona przez ranę lub zaraża rośliny w warunkach ucisku, ale zaraża również zdrowe rośliny, szczególnie w warunkach wilgotnych. Można się jej spodziewać o każdej porze roku.

Często występuje na jabłkach, winogronach, truskawkach, jeżynach, malinach, agrestach, fasoli, ogórku, cukinie, sałacie i pomidorach. Jest to również problem dla roślin uprawianych pod szkłem, gdzie warunki mogą być wilgotne i przepełnione. Zakaża ona chryzantemę, cyklamen, pelargon, pierwiosnek i w rzeczywistości większość roślin ozdobnych.

Objawy

Możesz zauważyć następujące objawy:

  • W wilgotnych warunkach szarawo-brązowa pleśń rośnie na rozkładających się pąkach, liściach, kwiatach lub owocach
  • Jeśli wilgotność jest niska, infekcje mogą być zlokalizowane w dyskretnych miejscach, ale jeśli jest wysoka, mogą się szybko rozprzestrzeniać
  • Naziemne części wielu roślin, w szczególności pąki i kwiaty, wysychają i obumierają
  • W zainfekowanym materiale tworzą się małe, czarne struktury przypominające nasiona (są one często pomijane)
  • W przypadku owoców miękkich, zwłaszcza agrestu, infekcja Botrytis zabija gałęzie, ale rozmyta szara pleśń jest rzadko widoczna
  • Na truskawkach, winogronach i niekiedy innych owocach zakażenie Botrytis prowadzi do miękkiej brązowej zgnilizny, często w miarę dojrzewania owoców

Kontrola

Kontrola niechemiczna

Bardzo ważna jest higiena, zwłaszcza pod szkłem. Szybko usuwaj martwe i umierające liście, pąki i kwiaty.

Nie zostawiaj martwego materiału roślinnego leżącego dookoła.

Zmniejszaj wilgotność poprzez poprawę wentylacji

Kontrola chemiczna

Żadne środki grzybobójcze nie są dopuszczone do stosowania przez ogrodników przeciwko gronowcowi szaremu.

Biologia

Botrytis cinerea jest wszechobecnym grzybem, którego powietrzne zarodniki są wszechobecne. Rozwija się jako saprofit (mikroorganizm żyjący na martwym materiale organicznym), ale w pewnych warunkach może również zarażać żywe rośliny. Na zielonych częściach rośliny rany są zazwyczaj przyczyną infekcji, ale na kwiatach i owocach może zarażać bez ran, szczególnie w wilgotnych warunkach.

Może również powodować utajone infekcje, gdy roślina jest zakażona, ale objawy choroby mogą nie pojawić się przez dłuższy czas. W niektórych uprawach owocowych grzyb przedostaje się do kwiatów i kolonizuje rozwijające się owoce, ale nie wybucha i nie powoduje gnicia, dopóki owoc nie zacznie dojrzewać i nie wzrośnie zawartość cukru. Jest to bardzo zauważalne w przypadku truskawek. Może również powodować utajone infekcje u podkładek, gdzie badania wykazały, że grzyb jest nasienny i rozwija się wraz z rośliną, wybuchając dopiero po znacznym wzroście.

W martwych tkankach roślinnych grzyb tworzy czarne, przypominające nasiona struktury spoczynkowe (twardzina), które mogą przenosić go przez okresy, kiedy roślin żywicielskich jest mało. Kiełkują one w celu wytworzenia struktur płciowych, które z kolei uwalniają drugi, płciowy zarodnik. Mogą one inicjować infekcje, ale większość uszkodzeń powstaje w wyniku rozprzestrzenienia się unoszących się w powietrzu, bezpłciowych zarodników (conidia) uwalnianych z rozmytego, szarego wzrostu grzyba.

3 thoughts on “Gronowiec szary

  1. Aby pozbyć się gronowca trzeba przede wszystkim zadbać o dobrą “wentylację” ogrodu. Nadmiar wilgoci sprzyja rozwojowi tej choroby.

    http://bus-holandia.pl – busy polska holandia, częste wyjazdy i komfortowe warunki.

Comments are closed.